Hvorfor skal jeg rive og hakke min have?

Rive og hakke er et terapeutisk arbejde for nogle af os, for andre føles det som en forpligtelse. For mig adskiller det sig gang på gang, nogle gange har jeg slet ikke lyst, andre gange har jeg slet ingen problemer med det. Men hvorfor river og hakker folk egentlig haven? Det diskuterer vi i denne blog.

Grunden til at du river haven:

At lufte jorden
Rengøring af havefliser og prydbelægning
Udjævning af jorden
Oprøv din græsplæne
Grunden til at du hakker haven:

At befri haven for ukrudt
Efterhånden som du læser videre, vil vi gå mere i detaljer om dette. Vi forklarer også, hvilke typer knive der findes til en hakke, og hvad de bruges til. Derudover diskuterer vi i denne blog også, hvordan du ikke belaster din krop for meget, mens du udfører disse aktiviteter.

Hvorfor skal jeg rive min have?
I haven er der flere steder, man kan rive. Derfor findes der forskellige typer river. For hvert element i haven diskuterer vi, hvorfor du river dette, og med hvilken slags rive du gør dette.

lufte jorden
Dine planters rødder har brug for ilt. Ved at rive din have kommer der mere luft ind i jorden, så dine planter kan optage ilt bedre. Derudover er det godt for jordorganismer at rive din have. Disse bidrager til en sund jord. Det gør du med en almindelig have- eller håndrive.

Rengøring af havefliser og prydbelægning
Når blade efterlades for længe på havefliser og prydbelægninger, kan de efterlade grimme pletter. Disse pletter er ofte svære at rengøre eller ønsker slet ikke at forsvinde. Bladene rives bedst væk med en plænerive/løvrive. En anden grund til, at du river havefliser og prydbelægning, er, at du nogle gange simpelthen ikke kan se stien mere. Som et resultat kan du bare stå på dine planter.

Du kan også vælge en løvsuger/støvsuger til at rense dine havefliser. Det gør arbejdet en del mindre arbejdskrævende, men at købe en løvblæser er dyrere end en normal rive.

nivelleringsgrund
Ønsker du fx at så græsplænen, er det vigtigt, at du løsner jorden med en udjævningsrive/haverive. Frø kan lettere komme ned i jorden på denne måde.

Luft
Det afhænger lidt af din græsplæne, men de fleste oprøver deres græsplæne kun en gang om året, i april eller maj. Du skræber din græsplæne, fordi den nogle gange skal håndtere stråtag. Med stråtækt skabes der så at sige et lag af døde græsser og mosser, som kvæler plænen. Det betyder også, at vandet bliver mindre godt optaget i din græsplæne. Du kan oprøvle din græsplæne med en speciel rive. Du har riveriver med hjul, automatisk til hånden eller en normal såsom en almindelig rive.

Hvorfor skal jeg hakke min have?
Med en hakke fjerner du ukrudt, der er i lettere jordtyper. Ved at flytte hakken under jorden skærer du rødderne af ukrudtet af. Ukrudtets rødder kan ikke længere sætte sig fast i jorden, hvilket får dem til at tørre ud. For at udføre denne opgave bruger du en normal hakke, som du skubber væk fra dig.

Udover den normale hakke har du også en trækhakke. Du bruger dette til at luge højere ukrudt. Hakken går dybere ned i jorden, så den nemt kan skære dybere ukrudtsrødder. Fordi hakken går dybere, skal du bruge mere kraft. Med en trækkende bevægelse kan du anvende mere kraft med en hakke end med en skubbebevægelse.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *