En fuglevenlig have? Det skal du tage højde for

Fugle elsker at bruge din have. De kommer ind i din have for sikkerhed, mad, vand og for at yngle. Der er mange forskellige måder at skabe en fuglevenlig have på. I denne blog diskuterer vi, hvordan du gør dette.

Du kan skabe en fuglevenlig have ved at tage dig af:

Mad
Vand
Ly
Du kan gøre haven endnu mere attraktiv ved at plante fuglevenlige planter som engelsk græs, kugletidsler og bregner og/eller hække som hagtorn, liguster og markahorn. Hvis du har kæledyr (katte), skal du være opmærksom på, hvor du placerer mad, vand og husly.

I denne blog går vi dybere ind i ovenstående punkter, vi diskuterer også hvilke fuglevenlige og spiselige planter der findes og hvordan du kan gøre dammen fuglevenlig. Til sidst vil vi diskutere, hvilke fugle der er mest almindelige i Holland, og hvilke du kan forvente i din have, hvis du anlægger en fuglevenlig have.

Vand
Hvis du sørger for drikkefaciliteter et eller flere steder i haven, vil du hurtigt kunne mærke, at der kommer fugle til din have. Især i en tør varm sommer kan du hjælpe fugle med drikkevand.

Fugle skal også vaske sig regelmæssigt og foretrækker at gøre dette på lavt vand. Fugle er bange for dybt vand. Det er derfor ikke tilstrækkeligt at fylde en spand med vand. Når fugle vasker, bliver deres fjer ikke kun rene, de lægger også et lag fedt over dem. De får dette fedt fra lige over halen og sørger for, at fjerene isolerer bedre og bliver vandafvisende.

Blåmejse ved et fuglebad
For at give fuglene vand kan du vælge et drikkefontæne eller et fuglebad. Begge kommer i mange forskellige stilarter, former og materialer. Så der er noget, der passer til enhver have.

Det er vigtigt at skifte vandet regelmæssigt. Det betyder, at du er mindre generet af myg. Endnu vigtigere er det, at fuglene er mindre tilbøjelige til at drikke vand, der indeholder myggelarver. Hvis de drikker det, kan de blive syge.

Ernæring
Det er ikke kun al den flyvning og fløjten, der gør dig sulten! Fugle forbruger meget energi hele året rundt. Om foråret og sommeren har de brug for ekstra mad til deres unger, om efteråret opbygger de reserver til vinteren og om vinteren bruger de føde til at holde sig ved den rette temperatur. Derfor kan du hjælpe fugle ved at sørge for mad i din have. Og ja, det er muligt hele året rundt.

Herunder kan du se, hvad du kan tilbyde per sæson:

Forår
Det er rigtigt, at om foråret er de fleste haver med ganske få planter, en græsplæne eller jord godt forsynet med orme, larver og insekter. Fugle spiser disse, fordi de indeholder en masse proteiner, der er også kalk i disse væsner, hvilket er godt for fuglene.

Men når det regner og blæser hårdt i to eller flere dage, er insekterne svære at finde for fuglene. For at hjælpe fuglene kan du give knuste æggeskaller, melorme og 4-sæsons fuglefoder. Har du stadig nogle fedtkugler? Disse kan du også hænge om foråret, men sørg for ikke at hænge dem i solen.

Sommer
Når du vander plænen om sommeren, vil orme blive lokket opad. Placer du planter i din have, der blomstrer om sommeren, tiltrækker du insekter, både insekter og orme indeholder meget protein. Om sommeren skal fugle få meget protein. Om sommeren er fuglene allerede i fuld forberedelse til vinteren. Mere protein betyder en bedre pels til vinteren eller en bedre flugt til det varme syd.

Efterår
Hvis du har bærbuske i din have, såsom Gelderserose, Rønnebær, Tjørn eller Sorttorn, vil du bemærke, at der kan findes mange fugle i din have om efteråret. Bærene af disse buske indeholder mange vitaminer, som fuglene kan bruge. Du kan også give fuglene en hjælpende hånd ved at hænge fedtkugler op.

Plovmejse ved en foderautomat
Vinter
Om vinteren kræver det mere energi for en fugl at holde den rigtige temperatur. Ved at tilbyde ekstra mad i din have skal en fugl søge mindre og bruger derfor mindre energi. Fedtrige fødevarer som peanuts og den gammeldags fedtbold er især velegnet om vinteren. Denne fedtrige diæt indeholder en masse energi.

kompostbunke
Har du en kompostbunke i haven, vil du bemærke, at fugle kun er alt for glade for at komme til den. Ikke for at spise vores madrester, men på grund af de insekter, der gemmer sig i kompostbunken. Orme, skovlus, tusindben og andre proteinrige insekter er et yderst velegnet måltid til fugle.

Ly
Ud over mad og vand er husly for fugle meget vigtigt. De har brug for dette, når der er fare eller for at formere sig. Fugle finder ly i træer, hække, vedbend og fuglehuse (redekasser).

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *